Széles látószög

Susnyás-leszámolás közkívánatra

2018. július 29. - Máté 15

Visszakapták a kilátást a Balatonföldváriak!

Ahogy arról korábban írtunk már, Balatonföldváron épült egy új kilátó a magasparton, a sétaút mellett azonban hamarosan elburjánzott a dzsumbuj, kitakarta a kilátást a turistáktól (a szóbeszéd szerint így csalogattak minél több embert a kilátóba jó pénzért). Ez szúrta már eléggé a szemünket, amikor úgy döntöttünk, létrehozunk egy facebook-eseményt a témában. Nem kellett több ezer, de még több száz ember sem, 81 pontosan elég volt a célunk eléréséhez. Ennyi érdeklődőt látva jobbnak látták a susnyást a kívánt módon lenyírni. Ezt a döntést ezúttal is üdvözöljük. Már csak a rozsdás kerítés maradt ott, de ne legyünk telhetetlenek!

37922091_248223652453273_1543765624486887424_n.jpg

Érdemes levonni a tanulságot az eset kapcsán: ha pár tucat vagy pár száz ember összefog, sokkal nagyobb erőt képviselnek és sokkal több esélyük van sikerre vinni ügyüket. Egy néhány ezer fős település esetében közel 100 ember véleménye nem elhanyagolható, még ha köztük bizonyára akadnak nem helyi lakosok is. Vidéken éppúgy lehet közösséget szervezni, mint a fővárosban, csak valakinek el kell indítani a folyamatokat. Létre kell hozni a fékek és ellensúlyok rendszerét, amihez a civilek (értsd: átlagpolgárok) is kellenek, de ez lenne az ellenzék feladata is a következő négy évben.

A lokális problémákra (főleg vidéken) a médiának igen csekély rálátása van, ezért sokáig tudnak megoldatlanok maradni. A fenti példa is mutatja, hogy bizony a helyi lakosoknak kell megtenni az első lépést. Ha önmagukat nem érzik elég erősnek hozzá, kérjenek segítséget! Nekünk is írhatnak Facebook-oldalunkon, megtesszük a tőlünk telhetőt (pl. beállunk eseményszervezőnek, hogy ne derüljön fény az eredeti szerző kilétére).

Kapcsolódó: Meddig lesznek még szabadstrandok a Balatonnál?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr8514147239