Széles látószög

Az elektromos kerékpárok kötelező felelősségbiztosításával kapcsolatban

2018. július 25. - Máté 15

Aki esetleg még nem hallot volna róla, az Európai Bizottság az elektromos rásegítéses bringák kötelező felelősségbiztosítását vette fontolóra az utóbbi időben.  A szervezetnek a Magyar Kerékpárosklub egyébként már elküldte egyet nem értő nyilatkozatát.

 A kerékpározás napjaink vitathatatlanul legkörnyezetbarátabb közlekedési formája. Ez az elektromos kerékpárokra is igaz. Az emberek kerékpározási motivációja sokféle lehet: a legtöbben magáért a tekerés öröméért csinálják, a sportért, vannak, akik egészségesebb életmódot szeretnének folytatni és sokan anyagi megfontolásból teszik. A mai üzemanyagárak (és biztosítási díjak) mellett ugyanis az autózás elég drága közlekedési forma. Bringázni talán fárasztóbb, körülményesebb egyeseknek, de legalább megspórolnak vele némi pénzt. Néhányan erőnléti okokból azonban csak rásegítéssel tudnak hosszabb távot megtenni és ha már rászánták magukat és beruháztak egy elektromos kerékpárba, az ő arcon köpésük lenne egy ilyen szabályzás bevezetése. Aki nem kifejezetten a bringázás szeretetéért csinálja az lehet, hogy úgy dönt, inkább majd buszozik, autózik (összefog néhány helybélivel, megosztozva a költségeken), robogózik.

img_20180723_175810.jpg

Inkább segíteni kéne a bringázás elterjedését (több, jó minőségű kerékpárút, egyszerűbb kárrendezés úthiba okozta kisebb károk esetén, az autósok kerékpárosok iránti toleranciájának növelése [pl. előzéskor 1,5 méter oldaltávolság tartása]), mintsem megadóztatni a bringázást. Én alapvetően EU párti vagyok, de ami ostobaság, az ostobaság. Az átlagos kerékpáros nemigen okoz olyan balesetet, ahol biztosításnak értelme van. Egy-egy kivétel miatt viszont indokolatlan lenne kötelezővé tenni. Ehhez kicsit hasonlít egyébként a drónokkal kapcsolatos huzavona nálunk, amivel a legnagyobb probléma szerintem az, hogy a törvény egy kalap alá venné a 20-30 dekás hobbi-drónt a 3-5 kilós ipari célokra használt társaival és ugyanolyan szabályokat alkalmaz rá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr1514133861