Széles látószög

Eszméletlenül suttyó parkolási módi Balatonföldváron és a rejtélyes Földvár-kártya

2018. június 19. - Máté 15

A földváriak továbbfejlesztették az "ahogy esik, úgy puffan" - elvet!

A kedvelt Balaton-parti kisvárosban sosem a szabálytisztelő parkolással hívtak ki maguknak elismerést a helyiek. A jelenlegi helyzetért részben a városvezetés is hibás, mert a parti úton pár éve csökkent a parkolásra alkalmas terület az új bicikliút-járda párossal, ami a gyalogosok és kerékpárosok közt is rengeteg konfliktust szül. Tavaly ráadásul a maradék helyek jó részére köveket raktak ki a kikötő és az immáron 1 éve fizetőssé vált keleti strand között. Ezzel az amúgy is szűk Somogyi Béla utcában legalább megszűntek az útra kilógva parkoló autósok és az állandó torlódások, a kikötőben sétáló emberek azonban átszoktak a rendelő melletti (korábban füves) parkba.

Ráadásul a vasút Balaton felőli oldalán fizetőssé tették a parkolást, így a két vasúti átjáró közti tömérdek térköves parkolóhelyek zöme üresen áll. Maximum egy-egy luxusautó, külföldi, vagy egyszeri vendég parkol ott, az itteniek soha. Mostanra az említett parkban annyira kitaposták a füvet a kocsik, hogy inkább letérkövezik egy részét és szabályos parkolóhelyeket alakítanak ki rajtuk. A kikötővel szemközti Bajcsy Zsilinszky utca két oldalán is új parkolóhelyek készülnek. Frissítés: Ezek az új helyek is fizetősek lesznek, zónatérkép itt.

Jelenlegi fotóriportunk azonban a Nyugati strand és a Halászfiú szobra közti szakaszon készült, ahol a kerékpárút már a kocsik közt vezet, a járda pedig a "parkolósáv" és a vasúti töltés melletti bokrok között. Egyes sofőrök viszont úgy tűnik, hogy sajátosan értelmezik a gyalogjárda fogalmát és inkább 5-10 centi helyet hagynak a járókelőknek a lökhárító és a nemrég felújított vasúti átjáró betontömbje között. Én nem szoktam pampogni, ha valaki 20 centit rálóg a járdára, de ha a másfél méter széles gyalogútból 20 centit sem hagy, na az már több a soknál. A rendszámokat nem azért takarom ki, hogy védjem őket, csak nem szeretnék kártérítést fizetni, ha még nekik állna feljebb. A rendszám-kitakarás ügye elég vitás, itt olvashatnak róla bővebben.

Ha már Balatonföldváron járunk, pár szót ejtenék a Földvár-kártyáról is: évi 5'000 Ft ellenében a környéken lakók vagy üdülőingatlannal rendelkezők és hozzátartozóik (mindenkinek saját kártya kell, elvileg nem átruházható, a legtöbb helyen fényképes beazonosítás van) válthatják ki, ezzel ingyen parkolhatnak a két strand előtt (de a kikötőnél ők sem),  ingyen bemehetnek a strandokra korlátlan alkalommal, valamint akárhányszor látogathatják az amúgy elég drága új Wc-kefe alakú kilátót. Néhány helyen (éttermek, Kultkikötő, pincészetek) ezenfelül kedvezménnyel vásárolhatnak. Akinek lehetősége van rá (ingatlan) és sok időt tölt Balatonföldváron, annak mindenképp érdemes szerintem megcsináltatni. Már a strandbelépőknél egy hét alatt visszajön az ára.

Balatonföldváron megszálló vendégek számára elérhető egy úgynevezett turisztikai kártya, amit ha rendesen regisztrálva vannak a különböző szállásadók által (elvileg kötelező), akkor ők díjmentesen igényelhetnek. Erre faramuci módon online is van lehetőség, valamint az önkormányzat (Városháza) melletti Tourinform irodában (nagyon kedves személyzet), de ez hétvégén ritkán van nyitva (H-P: 9-17; SZ: 9-13; V: Zárva). Ezzel a kártyával azonban csak 25% kedvezmény van a strandbelépőből.

Kövesd Balaton-parti (elhatároztam, hogy megtanulom ennek a szónak a helyesírását) tevékenységünket a Facebook-on is!

img_20180618_201252.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr814057172