Széles látószög

Az angyalföldi raktártűz minden oldalról és a katasztrófaturizmus lélektana

2018. június 13. - Máté 15

Kigyulladt egy műszaki cikk-raktár Angyalföldön, a Frangepán utcában.

Reggeli biciklizésem során, a Margit hídon tekerve vettem észre a füstöt Angyalföld fölött. A helyszínt nem volt nehéz megtalálni, bár a sötét felhők és a nagy szél megnehezítette a dolgom. A rendőrség addigra körülzárta a helyszínt, a lakókat és a környéken dolgozókat evakuálták. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egészségre veszélyes anyag nem volt a füstben, de én azért próbáltam nem hosszan belélegezni.

img_20180613_114649.jpg

A fenti képet a röppentyű utcából készítettem, utána szisztematikusan körüljártam a tömböt, a rendőrségi zárást természetesen tiszteletben tartva. A kár állítólag milliárdos, a Ramiris cég nehéz helyzetbe került. A tűzoltóság azóta megfékezte a lángokat, sikerült megakadályozni, hogy a környékbeli épületekre továbbterjedjenek.

Nem vagyok az a klasszikus katasztrófaturista, aki szörnyűbbnél szörnyűbb múlttal rendelkező helyeket keres fel megállás nélkül, de az aktuális történések mindig is érdekelnek. Véletlenül pont arrafelé buszoztam, amikor a Nagytétényi tragédia történt, ahol több munkás is lezuhant egy építkezésen és sajnálatos módon belehaltak sérüléseikbe. Ott csak a kivonuló tűzoltókat és rendőröket látták a bámészkodók, de már ez elég sokakban az érdeklődés felkeltésére. És itt jön a lényeg: Az ember természeténél fogva kíváncsi. Az, hogy nézelődik, tudakolózik, a legkevésbé sem jelenti azt, hogy örülne a tragédiának. Sokan mégis elítélik a bámészkodást, szerintem ez az esemény súlyosságától függ. Nyilvánvaló, hogy nem megy az ember oda a sérültekhez, halottakhoz, az szerintem sem normális, de épületek, tárgyak pusztulását miért ne nézhetné végig?

img_20180419_151030.jpg

A turisták körében számos ilyen népszerű helyszín van, történelmi vonatkozással. Az egyik legismertebb Pompei városa, ami közel kétezer éve pusztult el a Vezúv kitörésének következtében. Ezekre a helyekre gyakran külön utakat szerveznek, mert annyira nagy az érdeklődés irántuk. Ki ne hallott volna már a 2005-ös Katrina hurrikánról? Ebben az esetben például pozitív visszacsengése is lett a katasztrófaturizmusnak, ugyanis sokakat annyira meghatott a látvány, hogy később visszatértek önkéntes tevékenységet folytatni. A csernobili atomkatasztrófa területe közel kétezer évre vált lakhatatlanná, így jó előre biztosítva van a katasztrófa-turizmus terepe.

Sok helyen azonban tényleg nagy lelki erő kell egy ilyen kiránduláshoz, számunkra az egyik legközelebbi hely Auschwitz. A lengyel koncentrációs tábort mára múzeummá alakították, sok turista keresi fel, de jellemzően megrázó, érzelmekkel teli élményekről számolnak be. Hazánkból is sok látogató keresi fel, utazásokat szerveznek a környékre Krakkóval egybekötve.

Kövesd Facebook-oldalunkat is még több tartalomér!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr5214045800