Széles látószög

Parlamenti frakciók és Homo Musicus az Országos Kompetenciamérésen?

2018. május 24. - Máté 15

Cikkünkben a 10. osztályosok feladataiból szemezgetünk.

A feladatok nagyjából a várakozásoknak megfelelőek voltak, több típusbeli egyezéssel az előző évek feladatsoraihoz. A diákok kompetenciaméréssel való viszonyáról itt írtunk bővebben. A szövegértés feladatsor alapvetően könnyű volt, de a szövegeket egy kicsit jobban meg lehetett volna válogatni. Nálam egyedül a Zenéről szóló szöveg veri ki a biztosítékot, ugyanis a hozzá tartozó kérdések közül vannak nem relevánsok (Angol szövegértésben ilyenkor van egy "doesn't say" tehát "nincs a szövegben" választási lehetőség), az egyéni véleményen alapuló válaszokat pedig a megoldókulcs nem tolerálja. Tehát ráerőlteti a cikk állításait a tanulóra, akár egyetért vele, akár nem. Ilyet szerintem nem szabadna beépíteni egy tesztbe. Itt a szöveg, aztán rákérdez arra, hogy mennyire vannak stabil zenei adottságaink? Majd azt a választ nem fogadja el, hogy "nincsenek, mert igenis vannak botfülűek". What??? Nem lehet a diáknak véleménye? Szerintem mindenki tud legalább 1 zeneileg süket ismerőst felsorakoztatni! Én is ilyen vagyok, kikérem magamnak!

musica.png

42_homo_zene.png

Nézzük a matematikát. Volt egy feladat, amit dühből összefirkáltam. Direkt nem teszek be képet, de elárulhatom, hogy olyan ijesztő figurák voltak benne, ami miatt nem volt lelkierőm kiszámolni (ráadásul hiányos adatokat adtak meg) Itt elérhető a feladatsor, a 80. feladatról beszélek. Külön örültem a két politikai feladatnak, amikben természetesen fiktív pártok szerepeltek. (B a helyes válasz, vonalzós pepecseléssel rá lehetett jönni, ha nem olyan jó a szemmértékünk)

politika.png

Mondjuk én egy ilyen feladatot tudnék elképzelni inkább:

Az április választásokon a Fidesz-KDNP-re az emberek 49,27%-a szavazott. Mégis hogyan szerezhetett kétharmadot (66,66%) az országgyűlésben? Úgy dolgozz, hogy számításaid végig nyomon követhetőek legyenek!

 Kíváncsi vagyok, ki tudná megoldani!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr9513996710