Széles látószög

Ezer tonna, megkeseríti a biciklisek életét és nem stadion. Mi az?

2018. május 23. - Máté 15

Elárulom: A megbokrosodott vonatokról van szó.

Ma délután nem tudtam eldönteni, hogy kire legyek mérges. A MÁV-ra, a mozdonyvezetőre, a vágányok kiépítésének kivitelezőjére? Végül a mindenki mellett döntöttem. Megyek Budafokon a Nagytétényi úti felüljárón a Tóth József utca előtt, amikor látom, hogy jön szembe egy tehervonat legalább 100 km/h-val a síneken. Akkora porfelhőt kavart föl, hogy a Horatio Caine-féle napszemüvegem alá is rendesen jutott belőle. Allergiás ember lévén ez különösen ingerelt. Több száz méteren át alig láttam valamit, a buszmegálló melletti sikánt is csukott szemekkel, emlékezetből vettem be. Teljes testfelületemet beborította a homok/por, úgyhogy sajnos nem tudtam alkalmazni a jól bevált vállnyalogatós módszert a sópótlásra sem. Utána természetesen zuhany és ruhacsere jöhetett otthon, tiszta mázli, hogy nem reggel, befelé menet történt.

33126627_206393633302942_5067291617996570624_n.jpg

De kérdezem én: Miért kell városon (vagy bármilyen lakott területen belül) eszelős vadállat módjára közlekedni egy több ezer tonnás döggel, aminek csak a menetszele felborítja a kitámasztott kerékpárt? Ha a környezetvédelemre nem is gondolnak a szálló por hatványozásával (növényekre lerakódik, stb...), legalább az embereket kíméljék meg. A KRESZ-oktatásban is úgy tanítják, hogy poros úton mérsékeljük a sebességet, hogy kisebb port verjünk föl. Külterületen felőlem mehetne 400-zal is, ha tudna, de ahhoz rohamléptekben fejlődésnek kéne indulni az országnak. Kocsival 50 km/h van belterületen (én mondjuk a 60-at tartom ideálisnak), de a vasút miért nincs szabályozva? Azt a 3 év késést ne úgy próbálja már meg a MÁV behozni, hogy 2 kiló homokot pörköl az arcomba 1 perc alatt!!!

Még egy megjegyzés: A vasúti pályára mi a fészkes fenének kell homokot vagy egyéb apró szemcsés anyagot rakni? Ott vannak azok az öklömnyi kövek, azok még jól is néznek ki!

Ugyanezen a szakaszon itt írtunk bővebben a kerékpárosok idegeit tépő pofátlanabbnál pofátlanabb bringautas parkolásokról.

Ebben a cikkünkben pedig a szerdai országos kompetenciamérésről szedtünk össze néhány gondolatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr5213994206