Széles látószög

Mégis hol vannak egy biztonsági őr hatalmának a korlátai? (+Szavazás)

2018. május 01. - Máté 15

Egyre több esetben merül fel a kérdés: mikor lépi át a security guard a hatáskörét?

Legfrissebb ide kapcsolódó történet: Egy fiatalkorú ismerősöm néhány barátjával az újbudai Allee áruház második emeletén bement nézelődni a különféle elektronikai cikkeket kínáló Bestbyte üzletbe (teljesen békés szándékkal, egy jóleső vacsora után). Alig telt el pár perc, éppen a bekapcsolt állapotban kirakott számítógépeken nyitottak meg egy böngészőt, amikor egy fehér inges őr rögtön odalépett hozzájuk, hogy "Hívjak egy eladót? Meg szeretnétek venni?". Mindezt olyan gunyorosan, ami önmagában megérne egy panaszlevelet, de van még folytatása a történetnek.

31128422_199614887314150_283638663_o.jpg

Az üzletben az elmondottak alapján több biztonsági őr járt-kelt, mint vásárló/érdeklődő; ami szerintem rögtön rossz fényt vetít az üzletláncra, hogy ennyire bizalmatlanok az emberekkel. Mikor a hangszórók és fülhallgatók során békében túljutott a társaság, megnézték az aktuális mobiltelefon-kínálatot (mellékes, hogy az egyikőjük tényleg szeretne új készüléket venni a közeljövőben). A boltban a telefonok egy elég gyenge mágnessel vannak rögzítve a polchoz, valamint egy kb 30 centis zsinórral, hogy le lehessen venni és minden irányból megnézegetni....

Gondolnánk ezt naivan. Azonban ahogy hozzáértek hőseink az eszköz, bekapcsolt a riasztó és 5 másodpercen belül ott volt az őr. Rögtön kikapcsolta, ebből arra tudok következtetni, hogy a rendszer rossz és ez a probléma gyakran előfordul arrafelé. A rádióba viszont félhangosan beleszólt: "Kivezessem innen ezt a 4 fiatalt?" Ez alapján elég égető gyanú támadt bennem, mégpedig az, hogy szándékosan szólaltatták meg a riasztóberendezést, hogy az érintetteket kellemetlen helyzetbe hozzák, csak azért mert nem tűnnek potenciális vásárlónak (vagy simán unszimpatikusak). A "fiatalok", konfliktuskerülő természetük révén maguk hagyták el a kuplerájt boltot (kerüljük a személyeskedő kirohanásokat). Okos enged, szamár szenved! De látogatásuk élménye így sem koronázta meg szerintem azt a napot.

31017461_199614880647484_1184110363_o.jpg

Nemrég itt írtunk egy hasonló esetről ugyanebben a túlméretezett plázaszörnyben, hogy hogyan szivatják meg az autósokat a mélygarázsban.

Ebben az esetben pedig egy diákmunkást négy óráig fogva tartottak a biztonságiak, mert a vércukra miatt megevett 10 szem szőlőt. Személyes véleményem szerint ez emberrablási kísérletnek minősül. Bírósági útra terelheti az ügyet, bár elég kicsinyes és gerinctelen magaviseletről tesz tanúbizonyságot vele, de nem zárhat el valakit. Mégis kinek képzeli magát, rendőrkapitánynak?

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr3713882096