Széles látószög

A Momentum miért jár rögtön külön utakon?

2018. április 22. - Máté 15

Május 1-ére szervez tüntetést a Momentum “Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért” néven. Viszont miközben az eddigi két gigatüntetés mögé beállt az összes ellenzéki párt és lesz folytatása is, addig a momentumosok elkezdtek önállóan szervezkedni.

A szombati "Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért" összellenzéki tiltakozáshullám második demonstrációján nyomtak a kezembe egy röpcédulát egy május 1-i, Momentum által szervezett tüntetésről. Ekkor még azt hittem naivan, hogy ez lesz a harmadik óriástüntetés időpontja, el is kezdtem átszervezni a hosszú hétvégémet. De nem, azóta bejelentették a "3.0 Mi vagyunk a többség - Tüntetés a demokráciáért" című eseményt, amit ötletesen az új országgyűlés megalakulásának idejére raktak, ezzel is nyomást helyezve a kormányra.

img_20180421_184825.jpg
A Momentum tüntetése a Szabadság téren lesz, a négynapos hétvége utolsó napján. De mi lehet a céljuk azzal, hogy amíg a választók teljes ellenzéki összefogást akarnak, addig ők egyénieskednek, kiállnak a sorból? Az egyik lehetőség, hogy valóban senkivel sem akarnak egyezkedni. Szerintük rosszul teszik azt az ellenzéki pártok, hogy felveszik a mandátumaikat. A Momentum nem jutott be a Parlamentbe, de a kis pártok (Együtt, MKKP) közül őrá szavaztak a legtöbben, listán a szavazatok 3%-át vitték el (amivel szintén nem a kormányváltáshoz asszisztáltak, de legalább megmutatták magukat). A Momentum a NOlimpia népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtéssel lett ismert, a 2018-as választások előtt egy évvel robbantak be a köztudatba. Egyes vélemények szerint jobb, hogy nem lettek most parlamenti párt, mert így még a következő választáson is új, friss erőként indulhatnak, nem lehet rájuk sütni a "túlélésre játszás" vagy a tehetetlenség bélyegét.

A másik lehetőség az, hogy kíváncsiak a támogatóik mennyiségére, vajon hány embert tudnak mozgósítani. Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy próbálgatják a szárnyaikat, de közben azért ott vannak a nagy ellenzéki tüntetéseken. Most, április 21-én szombaton is a momentumos lufihoz volt a legkönnyebb hozzájutni, aktívan részt vettek a demonstráción. Mindenesetre aki teheti, az szerintem menjen el mindkét demonstrációra, hogy lássák: Mi vagyunk a többség!

img_20180414_193307.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr3813856082