Széles látószög

Kelenföld - Az 1-es villamos építése

2018. február 06. - Máté 15

Rengeteg kellemetlenséget okoz a XI. kerületi lakosoknak és minden átutazónak az 1-es villamos meghosszabbítása. A 2017 novemberében kezdődő munkálatok az Etele út egyirányúvá tételével, két buszjárat tartós elterelésével, csatazajjal és órási mocsokkal járnak.

Az 1-es villamos Etele út/ Fehérvári út és Etele tér (Kelenföld vasútállomás) közötti szakaszát 2018 végén vagy 2019 elején tervezik átadni. A projekt költsége nagyjából 8,5 milliárd Ft, melyet EU-s támogatásból finanszíroznak. Íme egy kép a BKK oldaláról, amin a meghosszabbított 1-es villamos fantáziaterve van:

fehervari_0530.jpg

Tény, hogy rendesen haladnak a munkálatokkal, habár az Etele úton lévő fasor kivágása miatt nagy lakossági felzendülés volt. A mostani állapotok inkább egy falusi környezetet vagy egy kőbányát idéznek. Mindenhol föld, sár, törmelékkupacok. Az új villamosvonal teljes hosszában közműcsere zajlik. Ezzel még nem nem is lenne baj, hiszen ez egy építkezés.

img_20180205_163953.jpg

A környékbeliek elégedetlenségét az állandó forgalmi dugók és a rendkívül átgondolatlan szervezés produkálja. Az Etele úton való gyalogos átkelés embert próbáló feladattá, a gyors közlekedés elérhetetlen vágyálommá vált. Ahogy a Budapesti Közlekedési Központ által utastájékoztatásul összetákolt térkép is tanúsítja, a 103-as busz a Kelenföldi pályaudvar felé a Fehárvári út- Andor utca- Than Károly utca útvonalon közlekedik, míg a 114-es autóbusz mindkét irányba a 213-as társával megegyező módon, a Tétényi úton halad.

eteleut_vill.jpg

Itt egy kicsit lassítsunk le. Az Etele úton Budafok (XXII. kerület) irányába bőven elférne a 114-es is, ha a 103-as elfér. Egyesek azzal indokolják a döntést, hogy a Fehérvári úton a 103-as buszt ne tartsa föl, de szerintem egy 7-8 percenként beeső szólóbusz esetében ilyenről nem igazán lehet beszélni. Mások úgy érvelnek, hogy ne bontsuk már kétfelé a két menetirányt. De akkor a 103-assal mi a helyzet, azt lehet? Nemrég megszavaztattam a helyiekkel, hogy ők is indokolatlannak tartják-e a 114-es busz elterelését. Általam személyesen nem ismert emberek 84%-a szintén fölöslegesnek érzi a 114-es busz Buda-Tétény felé közlekedő járatainak elterelését.

43423.jpg

Arról nem is beszélve, hogy csúcsidőben 5-6 perc késést szednek fel a Bikás park és az Építész utca között, melynek főként az Andor utcai lámpás kereszteződés a kiváltója. A Kosztolányi Dezső tér (Tudom, tudom, már a Móricz Zsigmond körtérig jár) irányába ugyan elkerülhetetlen az elterelés, de ha a Tétényi út- Etele út kereszteződés előtt nem zárnák le napokra a külső forgalmi sávot, akkor nem kéne 8-10 percet vesztegelni az átjutásra várva.

img_20180205_163837.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr2313637750
Nincsenek hozzászólások.