Széles látószög

Ezért ne kerékpározz Prágában!

2017. szeptember 04. - Máté 15

img_20170812_192327.jpg

Prágai nyaralásunk első estéjén, mint azt az előző bejegyzésben írtam, kerékpáros városnézésre indultam a város széléről, a 6. kerületből, Dejvice városrészből. Az első kellemetlen meglepetés egy már használaton kívüli vasúti átjáróban ért. Legalább 10 cm-re az út szintje alatt volt a sín, így egy laza 20-as tempónál csoda, hogy nem tört ketté a biciklim. Aztán rögtön egy 6 sávos főút villamossal keresztbe, természetesen lámpa nélkül, mert kerékpárosokat kivéve szembe egyirányú volt. Úgyhogy amikor alig jöttek, egy kövér gázzal átjutottam a túloldalra.

Utána a Chotkova nevű úton, aki esetleg térképen követne mentem le a Malostranská metróállomásig. Az U alakú kanyarban még külső íven előztem 35-tel egy villamost, majd a lejtő alján immár 45 km/h-s sebességgel vetettem be magam egy nem túl éles, ám beláthatatlan jobb kanyarba. Ott viszont amire észbe kaptam, eddig megszerzett teljes lendületemmel ráhajtottam a macskakőre. Ahogy egy ismerősömnek írtam az élménybeszámolóban: "Majd kirázta az agyamat!" Mindenesetre a csuklóm másnapra megfájdult tőle. A látvány azonban gyönyörű volt. Csodásabb, mint a fényképeken, a híd közepén felálltam a járdára és lőttem pár galambot képet.

img_20170812_190328.jpg

 

img_20170813_144354.jpg

A Rudolfinum-nál jobbra fordultam, bámultam az épületeket, amikor megállt előttem a sor egy lámpánál. 30-cal mentem, amikor lenéztem és 3 méterre voltak előttem. Satufék, csikorgó gumik, tapsoló tömeg, pont elkerült ütközés. Itt meg kell említenem, hogy kerékpárúttal két hét alatt egy darabbal nem találkoztam, ez az Óvárosban még elfogadható lenne, de a város szélei felé sem. Kerékpárosnyom többfelé van felfestve, azonban az azonkívül nem ér sokat, hogy figyelmezteti az autóst kerékpárosok fokozott jelenlétére. A belvárosban sok helyen a villamossíneken lehet csak közlekedni, ami nagyon veszélyes a bicikliseknek. Még egy tapasztalt "tekergőt" is meg tud szívatni, ha nem kellően nagy szögben fordul rá a sínre. (Emlékszem, én egyszer a K-hídon [Budapest] akadtam be a sínbe, minden tudásomat elő kellett vennem, hogy kivakarjam magam anélkül, hogy elessek.) Még jobb, ha ez ráadásul macskakövön esik meg. Prágában a parton tekertem, felvéve a forgalom ritmusát, elkattintottam egy fényképet egy érdekes műemlékről, rögtön ledudált a Skoda Fabia. Sok az egyirányú utca, szép részeken pedig a kockakövön kívül a sok gyalogos úgy megy mint a homályökör.

img_20170812_191045.jpg

Visszafelé láttam a Táncoló házat (könnyű már messziről is kiszúrni), a Staromestská metróállomástól két híddal följebb mentem át a Moldván (Stefánikuv most), a túloldalon alagút következett, elkerülni azonban csak 5-6 km-es kerülővel tudtam volna. Viszont már nagyon fáradt voltam, inkább átmentem. Jó hosszú városi alagút, emelkedős, kanyargós, a kerékpáros rémálma. Onnan viszont hamar hazakeveredtem egy dimbes-dombos úton át. Az a környék amúgy egy budai lankás hegyoldalnak feleltethető meg. Szóval a címben szereplő tanács főként a belvárosra vonatkozik, egy-egy külvárosi részen bizonyára lehet kényelmesen bringázni. Azonban turistaként nem ajánlom a kerékpáros városnézést! Ha nektek is van valamilyen kerékpáros történetetek, vagy tudjátok mi az a fura építmény, amit lekaptam, akkor nyugodtan írjátok meg kommentbe!

img_20170812_192324.jpg

img_20170812_194526.jpg

img_20170812_191743.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr4012795208