Széles látószög

Utazás Csehországba, 1. nap, Telc, Prága

2017. augusztus 30. - Máté 15

Augusztus 12-én indultunk Prágába, a Balaton déli partjáról. A GPS 6 óra 20 percre írta az utat, Székesfehérváron át a 81-es úton az M1-es autópályáig, majd tovább Pozsony és Brno felé az E75-ös, illetve E65-ös utakon (autópálya), onnan egyenest Prágába az E50-es jelzésű autópályán. Budapestről amúgy nagyjából 1 órával lenne rövidebb az út.img_20170830_015659.JPG

Mi azonban inkább a Bakonyon át, mondván milyen szép ott a táj, értük el az M1-est Győrnél. Időben nem veszteség, de a 82-es út kanyargós, sok a sebességkorlátozás és piszok nehéz előzni, főleg egy összefüggő kocsisort, ráadásul egy jól megpakolt Renault Traffic-kal. Úgyhogy 75 és 90 között tötymörögtünk végig, maximum hosszabb egyenesekben elérve a 100 km/órás sebességet. Cserébe viszont átmentünk Zircen, és távolról megcsodálhattuk a Pannonhalmi apátságot.

img_20170830_015228.JPG

A határ előtti utolsó MOL-kúton megálltunk volna tankolni, de ez nem jött össze, mert nem lehetett kártyával fizetni, viszont kaptunk 4 használhatatlan strandpapucsot szóróajándékként. Én még ott helyben elestem benne, átbucskázva az autómosón. Bementünk Mosonmagyaróvárra, az ottani kúton semmilyen üzemanyag nem volt. Ekkor már nagyon bepöccentünk, és majdnem elkezdtünk 1 csillagos értékeléseket adni az olajtársaságnak. Végül Rajkánál tudtunk tankolni és folytathattuk utunkat.

img_20170830_015544.JPG

Az autópályán már könnyen behoztuk a lemaradásunkat, Jihlava környékén kanyarodtunk le és országúton mentünk el Telc városáig. Ott egy őrzött parkolóban hagyva a kocsit, elindultunk városnéző körútra. A városkapun át jutottunk be a hosszúkás Főtérre, amit 58 úgynevezett lábasház szegélyez. Ezek amint az szokott lenni, először elpusztultak egy középkori tűzvészben, majd a 15. század végén reneszánsz stílusban újjáépítették őket.

img_20170830_015338.JPG

A Főtéren álló 50 méter magas Fehér torony a kisváros egyik legfőbb látványossága, de ottjártunkkor sajnos éppen fel volt állványozva, a prágai Orloj óratoronyhoz hasonlóan. Nem is érti az ember, hogy az ilyet miért pont a legvadabb turistaszezonban kell csinálni. Ha meglátogatjátok Telc-et, akkor érdemes a várat is megtekinteni, Nekünk azonban aznap délután négyig oda kellet érnünk Prágába, így ez sajnos kimaradt. A városban rengeteg a turista, könnyen találhatunk ajándékboltokat, éttermeket. Kalapból is igen nagy a választék, viszonylag tűrhető áron, az egyik árusnál pedig nagyon cuki bagoly, illetve macska mintás táskák voltak.

img_20170812_144504.jpg

Prága felé több helyen autópályát építenek. Ez is tök jó, meg minden, csak hát 40 kilométeren át 80-as korlátozás van, a két sáv be van szűkítve, a belsőben csak keskeny járművek férnek el (tehát a miénk nem), de azokból is láttunk olyat, amelyik lekoccolta a betonterelőket. Ilyet azért nálunk ritkán látni (hiszen nem sok új út épül). Prágában egy fantasztikus alagút ível át a város alatt, így dugóban araszolás és piroshullám nélkül át lehet menni a városon, vagy bejutni a központba. 80-nal lehet menni benne a legtöbb helyen, szóval olyan lassúnak sem mondható.img_20170830_014932.JPG

Végül délután öt óra felé érkeztünk meg, a kapcsolattartónk a szállásadóval már szegényem halálra unta magát, de azért beengedett minket. A mélygarázsban nagy meglepetés ért minket, miután betrükköztük azt a behemótot, a 129-es helyen ugyanis egy 2004-es évjáratú Jaguar X-Type állt. És nem, nem ez volt a juti a szállás mellé. Egy kis magánnyomozás után kiderítettük, hogy a miénk valójában a 189-es parkolócella, nagy nehezen el is foglaltuk. Apukámmal felhurcolkodtunk, még szerencse, hogy volt lift. Bár a felvonó ajtaja igen gyorsan záródott, simán otthagyott volna minket cuccok nélkül, ha nem támasztjuk ki. A lakásban Anyukám és Nagymamám előzetes munkájának köszönhetően egy jót estebédelhettünk, majd ki merre lát, mindenki a dolgára. Én történetesen felpattantam a biciklimre, mert a Renault Traffic-ba ugye az is belefér, és elindultam egy kis esti városnézésre, természetesen bekapcsolt Sygic navigációval a kormányon.

img_20170830_015449.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://szeleslatoszog.blog.hu/api/trackback/id/tr212787820